Африканська чума свиней
Африканська чума свиней(далі АЧС)- це вірусна інфекція ,що вражає як свійських свиней, так і диких кабанів, спричиняючи високий рівень смертності серед тварин. Хоча вірус не становить загрози для людей,його вплив на сектор свинарства ,економіку країни та регіони є значним, а потенційні наслідки для продовольчої безпеки можуть мати катастрофічний характер.
Міжнародне епізотичне бюро (МЕБ) внесло АЧС до переліку особливо небезпечних (карантинних ) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин.
Джерелом збудника інфекції являються хворі та перехворілі на АЧС дикі та домашні свині. З організму інфікованих свиней вірус АЧС виділяється з усіма секретами та екскретами: слиною, сечею, калом, спермою, витіканнями з очей та носової порожнини.
Факторами передачі збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти харчування, боєнські та кухонні відходи, які неодноразово викликали спалахи АЧС у різних країнах.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходились в епізоотичному осередку.
Зараження відбувається при прямому контакті здорових свиней з інфікованими, а також аліментарним, аерогенним шляхом, через ушкоджену шкіру та кон’юнктиву очей.
Усвідомлюючи ризики та з метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней на території області рекомендуємо:
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми.
- Не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
- Проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання.
- При обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар.
- Не купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях.
- Не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарно огляду та ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
- Не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби.
- Не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней.
- Не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо.
- При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів найближчої державної установи ветеринарної медицини.