Бездрицька громада
Сумська область, Сумський район

Африканська чума свиней

Дата: 07.01.2025 13:51
Кількість переглядів: 22

   Африканська чума свиней(далі АЧС)- це вірусна інфекція ,що вражає як свійських свиней, так і диких кабанів, спричиняючи високий рівень смертності серед тварин. Хоча вірус не становить  загрози для людей,його вплив на сектор свинарства ,економіку країни та регіони є значним, а потенційні наслідки  для продовольчої безпеки можуть  мати катастрофічний характер.

Міжнародне епізотичне бюро (МЕБ) внесло АЧС до переліку особливо небезпечних (карантинних ) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин.

Джерелом збудника інфекції являються хворі та перехворілі на АЧС дикі та домашні свині. З організму інфікованих свиней вірус АЧС виділяється з усіма секретами та екскретами: слиною, сечею, калом, спермою, витіканнями з очей та носової порожнини.

Факторами передачі збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти харчування, боєнські та кухонні відходи, які неодноразово викликали спалахи АЧС у різних країнах.

Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходились в епізоотичному осередку.

Зараження відбувається при прямому контакті здорових свиней з інфікованими, а також аліментарним, аерогенним шляхом, через ушкоджену шкіру та кон’юнктиву очей.

Усвідомлюючи ризики та з метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней на території області рекомендуємо:

  1. Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми.
  2. Не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
  3. Проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання.
  4. При обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар.
  5. Не купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях.
  6. Не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарно огляду та ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
  7. Не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби.
  8. Не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней.
  9. Не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо.
  10. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів найближчої державної установи ветеринарної медицини.Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь